Corlățean: Îl întreb public pe Băsescu dacă a vorbit cu Merkel despre Schengen

Corlățean: Îl întreb public pe Băsescu dacă a vorbit cu Merkel despre Schengen
Publicat: 02/03/2013, 14:59
Actualizat: 04/08/2014, 00:20

Ministrul de Externe Titus Corlățean a declarat că Guvernul își va face datoria pentru aderarea la spațiul Schengen, însă demersul nu a fost susținut și în plan intern de PDL și președintele Băsescu, pe care ținut să îl întrebe public dacă a vorbit cu cancelarul Angela Merkel despre acest subiect.

Corlățean a arătat și că președintele Traian Băsescu a contrazis poziția internă a României și a făcut „greșeala fundamentală” de a intercondiționa MCV de Schengen pentru a pune presiune pe Guvern și a-și îndeplini interesul privind numirea procurorului general și a procurorului șef al DNA.

„Cred că problemele și dilemele ar trebui puse în primul rând în curtea interioară. Și eu i-aș pune o întrebare publică domnului președinte: la discuțiile din marja Consiliului European de la Bruxelles, atunci când i-am adresat rugămintea de a avea o discuție cu cancelarul german Merkel, dacă a avut această discuție pentru susținerea României pentru aderarea la spațiul Schengen?”, a afirmat sâmbătă Corlățean, adăugând că la reuniunea CSAT din ianuarie i-a adresat șefului statului „rugămintea” de a-și asuma scrisoarea comună cu premierul și președinții Camerelor pentru promovarea intrării în Schengen.

Corlățean a subliniat că a avut contacte la nivel de omolog cu Guvernul Federal de la Berlin și a găsit la Guido Westerwelle „înțelegere”, însă este nevoie „de o decizie politică favorabilă care în Germania trebuie luată la cel mai înalt nivel”.

„Deci trebuie să fim foarte clari în a face distincție și a face distincție între ceea ce înseamnă onestitate în asumarea unor obligații politice de reprezentare a statului român și ceea ce se întâmplă în realitate”, a spus șeful diplomației.

El a deplâns și faptul că nici liderii PDL nu au promovat la nivelul colegilor din Partidul Popular European obiectivul național Schengen.

„Dialogul popularilor europeni din România a fost de fapt un atac la adresa guvernului USL și a Ministerului de Externe. Nu și-au folosit din păcate aceste pârghii pe care noi, social-democrații, colegii liberali și le-au folosit în familia liberală pentru a deschide uși la Haga, de exemplu, dar pentru a deschide niște uși care să facă acest demers mai realizabil. Nu am văzut, din păcate, aceste demersuri în PDL, nu am văzut aceste demersuri la vârful ierarhiei, ca să avem un confort că tragem cu toții în aceeași direcție. Ori, aici la un moment dat, vă voi spune că din păcate cei mai mari inamici ai noștri, ai românilor, sunt românii înșiși. Nu toți, dar din păcate sunt oameni care înțeleg diferit promovarea unui obiectiv național”, a afirmat Corlățean, aflat la Palatul Parlamentului la Conferința organizației PSD Sector 6.

De asemenea, el a subliniat că solicitarea României de a primi o decizie favorabilă aderării la Schengen este legitimă și că nu mai trebuie amânată „la nesfârșit”, pentru că a îndeplinit de trei ani criteriile tehnice prevăzute de Tratatele UE și că nu este corectă condiționarea de alte considerente care țin de alegerile interne și dezbaterea temei emigrației din unele țări UE, deoarece este afectată credibilitatea întregului proces.

„Încă o dată, Guvernul își face datoria și își va face datoria, dar atunci când nu se respectă regulile europene și principiile și criteriile de partea cealaltă și România le respectă, este o chestiune de poziție foarte clară. Nu spune nimeni că nu vom mai fi interesați de spațiul Schengen, vom spune că în această perioadă orice am face, oricâte eforturi am face, oricâte investiții am face, această țintă a devenit una mișcătoare2, a afirmat Corlățean.

Întrebat dacă regretă afirmația de vineri seară că în cazul unei noi amânări la Consiliul JAI e posibil să nu mai intereseze aderarea la Schengen, el a reiterat că se poate trăi și fără a intra în spațiul Schengen, deși se vor pierde bani și timp de către români, stat și companiile occidentale din România.

„Am spus-o până la urmă fără să dramatizăm neapărat, pentru că profilul, miza a fost ridicată foarte mult în ultimii ani, aderarea la spațiul Schengen cât de mult ar însemna. Da, este importantă aderarea la spațiul Schengen pentru cetățenii români care călătoresc să nu mai scoată pașaportul, să nu mai stea la control de securitate la aeroportul de la Frankfurt și pentru companiile românești și străine care pierd timp, bani și sunt foarte interesate. Dar în același timp credeți că nu vom putea să trăim în continuare? Problema este că vom pierde în continuare, și occidentalii din România, timp și bani”, a afirmat Corlățean.

Potrivit acestuia, statul român și sectorul turistic pierd foarte multe venituri deoarece unor cetățeni din state terțe li se acordă foarte greu viza de intrare, la fel cum și cetățenii din Republica Moldova care doresc să călătorească în România și spațiul european trebuie să îndeplinească niște criterii stricte.

Președintele Traian Băsescu se delimitează de afirmațiile ministrului de Externe, Titus Corlățean, potrivit cărora, dacă la Consiliul JAI de săptămâna viitoare se amână din nou decizia privind aderarea țării noastre la Schengen, România ar putea să nu mai fie interesată de acest proces.

Într-o precizare a purtătorului de cuvânt al șefului statului se arată că afirmațiile ministrului Titus Corlățean potrivit cărora, în cazul în care aderarea României la spațiul Schengen va fi amânată din nou cu prilejul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 7-8 martie, România nu mai este interesată de acest proces, „reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe și pot fi considerate cel mult o propunere de poziționare”.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmații și reiterează faptul că România își menține întregul interes pentru aderarea la spațiul Schengen cât mai curând”, precizează Bogdan Oprea.

De asemenea, președintele Traian Băsescu îl invită pe ministrul Titus Corlățean „să renunțe la afirmații de acest gen pentru a nu crea o percepție falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României”.

Șeful statului „îi cere, în schimb, să acționeze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condițiilor directe si indirecte legate de acest proces”.

„Aderarea la spațiul Schengen constituie un drept al României și al cetățenilor români stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene și consemnat ca atare în Tratatul de Aderare al României. Domnul președinte Traian Băsescu susține, în continuare, că România trebuie să reușească să se integreze în spațiul Schengen”, mai precizează Administrația prezidențială.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta „credibilitatea procesului”, iar țara noastră ar putea să nu mai fie interesată și doar să aștepte o invitație de la UE.

„Care este concluzia? Dacă noi nu vom obține o decizie corectă, legitimă, (înseamnă – n.r.) faptul că acest proces bazat pe niște criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Și e bine de reținut. (…) Așa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem pașaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani și dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă”, a afirmat Corlățean, vineri seară, într-o emisiune la Realitatea TV.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Râzi cu lacrimi. Val de glume după victoria lui Călin Georgescu
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste...